Preview speelronde 33: Manchester City wil titel behalen tegen United

Facebooktwittergoogle_plusmail

Speelronde 33 van de Premier League staat volledig in het teken van de derby van Manchester. Bij een zege in het eigen Etihad Stadium kroont Manchester City zich tot landskampioen.

De titel voor de equipe van manager Pep Guardiola is al geruime tijd aanstaande. City voert het klassement inmiddels maandenlang aan met een straatlengte voorsprong op de concurrenten. Voor The Citizens zal het de vijfde landstitel in de clubhistorie worden en de derde van dit decennium. Als City deze speelronde – uitgerekend tegen de aartsrivaal – het kampioenschap in de wacht sleept, is dat een unicum. Nooit eerder in de Premier League veroverde een club al zo vroeg in het jaar de titel. Manchester United stelde in 2001 op 14 april het kampioenschap veilig. City kan daar dus een week vanaf halen.

City staat, met nog zeven competitieduels voor de boeg, op 84 punten. Daarmee is de lijstaanvoerder nog maar elf punten verwijderd van het recordaantal van 95 waarmee Chelsea in 2005 de Premier League afsloot. Als City bovendien nog vier overwinningen boekt, sneuvelt ook een andere mijlpaal van The Blues. De manschappen van Guardiola overtreffen in dat geval het recordaantal van dertig overwinningen in één seizoen. Dat kreeg Chelsea vorig jaar voor elkaar in de succesvolle jacht op de titel.

Dit seizoen liet het oppermachtige City vooralsnog slechts negen punten liggen. Als de club uit Manchester geen fouten meer maakt in het restant van de competitie, zal deze voetbaljaargang hoe dan ook worden afgesloten met de grootste voorsprong op de nummer twee in de geschiedenis van de Premier League. Manchester United stond in 2000 aan het einde van de rit achttien punten voor op eerste achtervolger Arsenal. Op dit moment heeft City een kloof van zestien punten geslagen met nummer twee United.

Ultieme genoegdoening

Guardiola stelt niet bezig te zijn met die records. “Het is weliswaar speciaal, maar niet belangrijk”, aldus de Spanjaard. “Het is alleen belangrijk dát we kampioen worden.” De oud-coach van FC Barcelona en Bayern München wenst ook geen aandacht te schenken aan José Mourinho, de manager van United én zijn eeuwige rivaal. “Toen we samen begonnen in Manchester begreep ik wel dat onze rivaliteit werd uitgemeten. Maar het gaat om het winnen van de zwaarste competitie van de wereld, de Premier League. Dat is de ultieme genoegdoening.”

Het is de vraag of City zich heeft weten te herstellen van de mokerslag in de kwartfinales van de Champions League. Op Anfield ging Liverpool afgelopen woensdag met een zeer verrassende 3-0 overwinning aan de haal. “We moeten de nederlaag accepteren en accepteren dat Liverpool zo doelgericht was”, zei Guardiola na afloop. “We gaan zien wat er volgende week gaat gebeuren. We gaan onszelf ervan overtuigen dat we het kunnen. We hebben nog negentig minuten. Ik eraan om voor de wedstrijd tegen United enkele wijzigingen aan te brengen.”

Blind

Bij United gaat Daley Blind mogelijk zijn rentree maken. De verdediger heeft eindelijk afgerekend met aanhoudend blessureleed. Hij trainde vrijdag voluit mee met de groep en is weer inzetbaar. Blind krijgt dit seizoen slechts sporadisch speeltijd van Mourinho. Hij kwam op nieuwjaarsdag voor het laatst in actie in de Premier League, als invaller. Een paar dagen later had Blind een basisplaats in de FA Cup-wedstrijd tegen Derby County. Sindsdien stond de oud-Ajacied aan de kant met fysieke problemen.

Fotocredit: charnsitr / Shutterstock.com

Gerelateerde berichten