Schandaal bij Chelsea rond donkere jeugdspelers

Facebooktwittergoogle_plusmail

Chelsea is ernstig in verlegenheid gebracht door een pijnlijk schandaal. Drie Afrikaanse ex-voetballers uit de jeugdopleiding van de topclub hebben een klacht ingediend wegens racisme.

De ex-spelers stellen dat elke gekleurde voetballer stevig werd aangepakt – zowel verbaal als fysiek – door twee trainers van weleer. Clubeigenaar Roman Abramovich tilt zwaar aan de zaak en ook de Engelse voetbalbond stelt een onderzoek in.

Williams en Rix

Hoofd jeugdopleidingen Gwyn Williams en trainer Graham Rix zijn de twee namen die in de zaak naar voren komen. “Het begon al toen we 12 en 13 jaar waren en net in de opleiding van Chelsea zaten”, verklaart een van de jeugdspelers in de rapporten. “Elke dag werden we op een verschrikkelijke manier aangesproken.”

De getuige, die intussen gestopt is met voetballen, stelt dat hij zichzelf machteloos voelde. Reageren had geen zin, want Williams was de baas en kon elke speler zomaar uit de opleiding zetten. “Ik voelde me vernederd. Wat ik toen heb meegemaakt, draag ik nu nog steeds mee als volwassene. Ik sleepte mezelf naar het trainingsveld, hopend dat de dag zo snel mogelijk voorbij zou zijn. Ik was minderjarig, ik wist helemaal niet wat te doen.”

Rix zou bovendien een beker hete koffie in het gezicht van een van de jongeren hebben gegooid, hen aanmanen om zijn kantoor schoon te maken of zijn schoenen te poetsen en opzettelijk een bal hard in de gezichten van de Afrikanen hebben getrapt.

Chelsea reageert

“We nemen aantijgingen van deze aard uitermate serieus”, reageert Chelsea. “We zijn vastbesloten om datgene te doen wat nodig is, de getroffenen volledig te steunen en de autoriteiten te helpen in hun onderzoek.”

Fotocredit: charnsitr / Shutterstock.com

Gerelateerde berichten